15. Kitap Tahlil Programı

17 Mart 2021 10:08 UFUKDER | Reyhanlı Ufuk Eğitim Derneği 1119

Ufuk-Der Öğretmen Komisyonunun Geleneksel Kitap Tahlilleri Bu Kez Yüksek Lisans Tezi Sunumuyla Gerçekleşti

Reyhanlı Ufuk Eğitim Derneği Öğretmen Komisyonu adına konuşan Mehmet CUNEDİOĞLU' nun takdiminde hatırlattığı üzere, Öğretmen Komisyonu sorumluluğunda

2016 yılından bu yana devam eden kitap tahlili programlarının on beşincisi, Arapça Öğretmeni İsa SERGİN'in İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde yaptığı "CUMHURİYET VE CUMHURİYET ÖNCESİ TÜRK AYDINLARININ HATIRATLARINDA SULTAN II. ABDÜLHAMİT İMGESİ" konulu yüksek lisans tezi ile devam etti.

 

Moderatörlüğü Mustafa OCAKOĞLU tarafından yapılan programa, daha önce hiç araştırma konusu olmamış bu tez çalışmasında danışmanlığını yapan ve tezinin kabul edilmesinden birkaç ay sonra vefat eden Tez Danışmanı Prof. Dr. M. Mehdi İLHAN Hocasına Allah'tan rahmet dileyerek başlayan ve katılımcılardan da onun ruhuna birer Fatiha okumasını isteyen Arapça Öğretmeni İsa SERGİN, 2020 yılı Eylül ayında kabul gören tezini, koronavirüs salgın tedbirlerine göre düzenlenen Ufuk-Der Konferans Salonundaki az sayıdaki katılımcıya karşı adeta bir kez daha savunarak yakın tarihimizle alakalı güncelliğini hâlâ koruyan Sultan  II. Abdülhamit imgesi ve algısı ile ilgili dönemin Türk aydınlarının hatıratlarına değinmeden önce tarihi bir kaynak niteliğinde kabul gören hatırat türü konusunda özet bilgiler verdi. Bu arada "Sultan II. Abdülhamit’in Hatıra Defteri Meselesi" olarak bilinen tartışmalı konuya dair tarihçilerin görüşlerini ifade edip 1944 yılında tarihçi Prof. Dr. İsmet BOZDAĞ tarafından bulunup “İkinci Abdülhamid’in Hatıra Defteri” adıyla yayımlanan hatıra defterinin gerçekten de Sultan II. Abdülhamit’e ait olduğuna kendisinin de inandığını belirtti.

 

Tezinden alıntılar ile sunumuna devam eden İsa SERGİN; Sultan II. Abdülhamit’in "Doğumu, Şahsiyeti ve Eğitimi, Sultan Olma Süreci, Yönetim ve Eğitim  Anlayışı" gibi kişisel ve siyasi hayatı ile ilgili konuların yanı sıra  "II. Abdülhamit ve Türk Aydınlarının Muhalefeti, II. Abdülhamit’e Muhalif Olan İslamcı Aydınlar, II. Abdülhamit’i Tahttan İndiren Fetva, II. Abdülhamit’in Sürgün Hayatı ve Vefatı, II. Abdülhamit Sonrası Pişmanlık" başlıklarıyla Sultan II. Abdülhamit ve  dönemini aydınlatmaya çalıştı.

 

Konuşmasının son bölümünde hatıratlardan çıkan II. Abdülhamit İmgesini; "Huy ve Adetleri, Dini Yönü, Sanata Olan Bakışı, Düzenli ve Dikkatli, Kadirşinas, Düşünceli ve Fedakâr, İşine, Olaylara ve Şahıslara Karşı İlgili, Cömert, Kibar ve Yumuşak" oluşu ile "Siyasi Zekâsı, Metin ve Vakur olması" gibi başlıklar altında özetleyen İsa SERGİN, "Sultan II. Abdülhamit; Zalim mi Merhametli mi, Müstebit Bir Padişah mıydı, Katil miydi, Evhamlı mıydı, Cahil miydi, Korkak mıydı Cesur mu?" ve benzeri ikilemli sorulara aradığı cevaplarla tezinin sonucunu paylaşmaya gayret etti.

 

Katılımcıların soru ve yorumlarıyla ufuk açıcı bir nitelik kazanan tahlil programı, ikramların yapılması ile sona erdi.

 

Not:

İlgili tezi okumak için aşağıdaki bağlantıdaki kaynağından indirme yapılabilir:

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp

Yorum Ekle

İlk Yorumlayan Siz Olun!
UFUKDER | Reyhanlı Ufuk Eğitim Derneği

Rehyanlı Ufuk Eğitim Derneği'ne ait kurumsal bilgilerin, proje, çalışmalar ve etkinliklerin yer aldığı kurumsal web sitesi.

UFUKDER | Reyhanlı Ufuk Eğitim Derneği

Yeni Mahalle Mehmet Akif Ersoy Caddesi Kübra 6 Apt.B Blok No:5
31500 Reyhanlı / Hatay

Dernek Yazılımı: Medya İnternet™ - Dernek Sitesi Kulga © Tüm Hakları Saklıdır.